Інклюзивно-ресурсний центр
Інклюзивно-ресурсний центр

11 вересня 2018 року в Сокалі, приміщенні Сокальської ЗШ І-ІІІст. №4, відбулося урочисте відкриття комунальної установи Сокальської районної ради “Інклюзивно-ресурсний центр”. Заклад створено з метою підтримки дітей з особливими освітніми потребами.

Центр розміщено в приміщенні однієї з найкращих шкіл району Сокальській ЗШ І-ІІІст. №4 (Загальна площа приміщення 190 кв.м. Комунальною установою “ЦОЗО” (кер. Мисак М.І.) було проведено значну роботу щодо здійснення капітальних ремонтів, облаштування умовами архітектурної доступності для людей з обмеженими фізичними можливостями. Кошти виділені з районного бюджету відповідно рішення квітневої сесії Сокальської районної ради (всього – 863 576 грн.).
В Центрі облаштовано приймальню, кабінети вчителя-логопеда, вчителя-дефектолога, практичного психолога, керівника, кабінет лікувальної фізкультури, пристосовані туалети. Приміщення обладане пандусом. Поряд – простора прилегла територія.
Проінспектувати та апробувати все мали змогу дітлахи, для яких і був створений центр, вони жваво підкорювали тренажери, шведську стінку, розглядали іграшки, потопали у басейні з кульками…
На відкриття центу завітали почесні гості директор Департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомира Мандзій, головний спеціаліст департаменту освіти і науки ОДА Марія Васюник, депутат обласної ради Сергій Касьян, голова Сокальської районної ради Микола Паско, голова Сокальської РДА Роман Токай, які оглянули приміщення та залишили позитивні відгуки про центр. Любомира Мандзій відзначила, що ІРЦ в Сокалі є одним з кращих в області.

Отець Ярослав Валюх благословив всіх на гарні починання. Почесні гості поділилися своїми враженнями про заклад підтримки дітей з особливими освітніми потребами. На відкриття було запрошено особливих дітей разом з їх батьками, тому для них влаштували маленьке свято від талановитих дітей Сокальщини. Особливі емоції у присутніх викликали виступи діток, які самі потребують підтримки, Каті Табатадзе та Тимофія Ратушняка.

Діти з захватом розглядали все, що їх оточувало, емоційно реагували на поточні дії, адже не всі вони повсякчас мають змогу бути між людьми, не всі соціалізовані, та й не усім батькам було просто прийти на захід. У кожного своя причина, свій біль, тривога … , і найстрашніше, що вони до цього вже звикли. Говорять: “Спокій — сильніший за емоції, мовчання — голосніше за крик, байдужість — страшніша за війну”. Ті, у кого народилася особлива дитинка розуміють ці слова, як ніхто інший. Можливо відкриття цього центру для багатьох з них дасть змогу “побачити небо в іншому кольорі” , і стане тією підвалиною, що дозволить розкритися якомусь таланту особливої дитини чи просто допоможе навчитися жити з своми проблемами, не акцентуючи їх.
Вірю, що спеціалісти центру нададуть найякіснішу психолого-педагогічну допомогу дітям з особливими освітніми потребами та їх батькам, допоможуть їх соціальній адаптації. Світ не стоїть на місці, і поруч завжди є хороші люди.

Інклюзивно-ресурсний центр
Інклюзивно-ресурсний центр

Інклюзивно-ресурсний центр
Інклюзивно-ресурсний центр
Інклюзивно-ресурсний центр
Інклюзивно-ресурсний центр

Залишити відповідь